Een huis kopen. Hoe werkt dat?

Woning zoeken

In het eerste gesprek bespreken wij uw wensen en mogelijkheden. Wat is uw gezinssituatie en welke wensen heeft u? Met uw criteria kan RBM een selectie maken van mogelijk geschikte woningen. Ook kunt u ervoor kiezen om zelf de eerste selectie te doen of misschien heeft u zelfs al dé potentiële woning op het oog. Misschien is er al een eerste bezichtiging geweest, dan schakelt u RBM in vanaf de tweede bezichtiging.

Bezichtigen van een woning

Als u woning wilt gaan bezichtigen zal RBM een afspraak maken met de verkopende makelaar. De RBM makelaar zal samen met u de woning uitvoerig bekijken en de navolgende zaken beoordelen: Onderzoek kadaster Globale bouwtechnisch beoordeling Ligging, buurtinformatie en eventuele toekomstige ontwikkelingen Beoordeling vraagprijs en inschatting opstellen van reële aankoopprijs Overige relevante zaken Na de bezichtiging wordt de tijd genomen om onze ervaringen op een rustige plek met u door te nemen. Daarbij komen uw wensen en mogelijkheden aan bod maar natuurlijk ook een eerste indruk van de woning en de werkelijke waarde. Wilt u doorgaan met de woning dan volgen de eerste gesprekken met de verkopend makelaar.

Biedingen

Indien u ervan overtuigd bent uw droomhuis gevonden te hebben en een uitgebreid advies van RBM aankoopmakelaar ontvangen te hebben zal RBM namens u een bod uitbrengen. Naast de prijs zal hij ook de voor u van belang zijnde ontbindende voorwaarden, aanvullende onderzoeken en de overdrachtsdatum bespreken. De verkoper kan uw bod accepteren, een tegenvoorstel uitbrengen of uw voorstel afwijzen. Elke stap wordt met u besproken teneinde de voor u meest gunstigste overeenkomst te bereiken.

De koopovereenkomst

De koopakte maakt een belangrijk deel uit van uw aankooptraject. Zodra er overeenstemming is bereikt, zal de makelaar van de verkoper de koopovereenkomst opstellen. Voorkom dat u een overeenkomst ondertekent die u niet helemaal begrijpt. Onze makelaar zal deze overeenkomst zorgvuldig controleren en met u bespreken want is deze uiteindelijk toch door de verkopende partij opgesteld. Zo tekent u met een veilig gevoel voor uw nieuwe woning. Na ondertekening heeft u volgens de wet drie dagen bedenktijd. Als koper kunt u aangeven bij welke notaris u het transport wenst te laten plaatsvinden.

Hypotheek & taxatie

Veelal zult u voor de aankoop van uw woning een hypotheek nodig hebben. Het is belangrijk dat u zich hierover goed laat informeren immers de verschillen tussen de diverse aanbiedingen kunnen groot zijn. Veelal zal er ten behoeve van de hypotheek een taxatierapport opgesteld te worden. In het kader van de objectiviteit mag dit rapport niet opgesteld worden door de aankopend of verkopend makelaar.

De eigendomsoverdracht

Als de bedenktijd en de data van eventuele ontbindende voorwaarden verstreken zijn, is de koop definitief. De eigendomsoverdracht kan alleen middels een notaris plaatsvinden. Voordat u naar de notaris gaat heeft u de mogelijkheid om de woning nogmaals met de verkoper te inspecteren. Staat de woning er nog net zo bij als op de datum van de bezichtiging? Mochten er zaken niet kloppen, dan moet de verkopende partij dit direct oplossen. Na de juridische overdracht is het doorvoeren van aanpassingen of reclameren een veel lastiger traject. Als de woning nog in dezelfde staat is als op het moment dat u hem heeft gekocht kan de notariële overdracht plaats vinden. Ook tijdens deze fase zal RBM u begeleiden.