Verkocht: Schapendijk 4, 7255 NK Hengelo (Gld)

€ 225.000,- k.k.

Beschrijving

EXTRA KIJKDAG!

VANWEGE DE ENORME BELANGSTELLING IS BESLOTEN OM EEN EXTRA KIJKDAG TE ORGANISEREN. VOOR DE KANDIDATEN DIE NOG GEEN AFSPRAAK HEBBEN KUNNEN MAKEN IS ER EEN MOGELIJKHEID OM ZONDER AFSPRAAK DE KAPEL TE BEZOEKEN.

SERIEUS GEINTERESSEERDEN ZIJN WELKOM OP ZATERDAG 28 MEI TUSSEN 12.00 UUR EN 15.00 UUR.

Achtergrond
Een charmante kapel in het hart van de gemeente Bronckhorst. Een prachtig en eerlijk object, fraai gelegen in het buurtschap Veldhoek en aan de rand van het natuurgebied ’t Zand. Midden in het prachtige coulissen landschap van de Achterhoek.

De éénbeukige kapel is gebouwd in 1951 en staat op de lijst van monumenten in de gemeente Bronckhorst. Het object is in hout opgebouwd en heeft door zijn materiaalgebruiken en kleurstelling een haast Scandinavische sfeer. De kapel is authentiek en was tot voor kort in gebruik voor kerkdiensten. Ook het interieur is behouden en maakt onderdeel uit van de koop.
De huidige eigenaren waren van plan de kapel te restaureren en in te richten tot een duurzame en levensloop bestendige woning met behoud van de monumentale waarde. Door privé omstandigheden krijgen deze plannen geen vervolg. Om gezondheidsreden wordt afstand genomen van de kapel, een spijtig verloop voor de huidige eigenaren maar tevens een kans voor nieuwe liefhebbers. De wens en hoop van de huidige eigenaren is dat de kapel met evenveel aandacht en liefde wordt gerestaureerd. Mede daardoor is de gunning onder voorbehoud.

Historie
In augustus 1934 bespreekt de kerkvoogdij een verzoek van de kerkenraad voor het eerst de bouw van een evangelisatiegebouwtje tussen Zelhem, Ruurlo en Wolfersveen. De kerk voelt noodzaak maar het duurt nog lang voordat de uiteindelijk kapel gebouwd kan worden.
Uiteindelijk sticht in 1951 de NH gemeente Zelhem en Hengelo een kapelletje voor de bewoners van Veldhoek. Op 8 juli 1951 vindt de feestelijke ingebruikneming plaats en wordt ook de naam bekend gemaakt. De kapel staat aan de Schapendijk, de toepasselijke naam is dan ook Kapel DE GOEDE HERDER.

In de klokkenstoel hoort uiteraard een klokje. Het klokje kent een bijzondere geschiedenis. Een prachtige luidklokje dat ooit is gemaakt in België, en de 2e wereldoorlog heeft overleefd.
De klok kan nog altijd geluid worden met het ‘bim-bam koord’ op het balkon. Omdat de herkomst niet geheel duidelijk is is de afspraak gemaakt dat het klokje bij verwijdering toekomt aan de kerk. Deze afspraak wordt in de koopovereenkomst overgenomen.

Het interieur is behouden gebleven, en is onderdeel van de koop.

Monumentale waarde
Volgens de monumentencommissie beschikt de kapel over een bijzondere monumentale waarde. Het object valt op door de esthetische kwaliteiten, het heeft gave verhoudingen en een gave detaillering in vormgeving en bijzonder materiaalgebruik (houten gevels). De voorgevel is symmetrisch opgezet met in het midden een rondboogvormige houten opgeklampte dubbele deur in het entreeportaal.
De kapel heeft een rechthoekig grondoppervlak en telt één bouwlaag. Het schip is eenvoudig sober vormgegeven. Het object roept door zijn materiaal- en kleurstelling associaties op met een Scandinavische bouwtrant. De kapel markeert het buurtschap en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van Veldhoek.

Achtergrond Veldhoek, gemeente Bronckhorst
Het is heerlijk wonen in de gemeente Bronckhorst. Een gemeente is met bijna 33.000 hectare, 44 dorpen en buurstschappen één van de grooste plattelandsgemeente van Nederland.
Gelegen in het westelijk deel van de Achterhoek, een landelijk gebied met veel natuurschoon. Dichtbij Veldhoek liggen de steden Zutphen en Doetinchem.

Het coulissen landschap biedt een fraaie afwisseling van bossen, weilanden, akkers, oude laanbeplanting en houtwallen. Er is een groot aantal landgoederen en kastelen. Bronckhorst is een gebied met veel cultuurhistorische en natuurwaarden!

Verspreid in het landschap liggen tientallen buitenverblijven van de oud Gelderse adel. De meeste kastelen zijn niet alleen van buiten, maar ook van binnen te bezichtigen.

Herbestemming naar wonen
De zorgvuldige en intensieve voorbereiding door de huidige eigenaren in aanloop naar de herbestemming is succesvol geweest. De herbestemming naar wonen is de facto geregeld. De gemeente heeft veel waardering voor het ontwerp en heeft de huidige eigenaren een anterieure overeenkomst aangeboden om de omgevingsvergunningen in te dienen. Zodra de omgevingsvergunning wordt ingediend en is verleend, is de restauratie / verbouwing toegestaan. De onherroepelijke herbestemming is na de verbouwing een formaliteit. U bent als nieuwe eigenaar uiteraard vrij om uw eigen (nieuwe) plannen voor te leggen aan de gemeente.
Rapportages & onderzoeken
Tijdens de voorbereidingen voor restauratie zijn verschillende, vaak tijdrovende en kostbare onderzoeken uitgevoerd. Alle beschikbare rapportages zijn op aanvraag in te zien en komen beschikbaar voor de nieuwe eigenaar)
Bodemonderzoek
Er is reeds een verkennend bodemonderzoek verricht. Het onderzoek heeft tot doel vaststellen of er een grond- of grondwaterverontreiniging aanwezig is. Er zijn geen verontreinigingen aangetroffen.

Asbestinventarisatie onderzoek
Door een deskundige inventariseerder asbest (DIA) is een gecertificeerde asbestinventarisatie overeenkomstig Procescertificaat Asbestinventarisatie met certificaatnummer 07-D070167 uitgevoerd. Asbest is aangetroffen.


Quick Scan flora & Fauna
In het ruimtelijke ordeningstraject dient te worden aangetoond dat het plan, renovatie en herbestemming van de bestaande bebouwing, uitvoerbaar is. In dit kader is een quickscan flora en fauna uitgevoerd.

Aanvullend onderzoek Flora & Fauna
Het aanvullend onderzoek (vleermuizen) is uitgevoerd. Er zijn geen vleermuizen aangetroffen.

Bouwinspectie Monumentenwacht Gelderland
Een eerste inspectie is uitgevoerd en de rapportage hiervan is aanwezig.

Ontwerpen & Tekeningen
Een definitief ontwerp van de nieuwe situatie is gemaakt onder architectuur. De huidige eigenaar heeft een intensieve samenwerking gehad met Architectengroep Gelderland (De heer A. Holleman) & welstand- en monumentencommissie om tot dit ontwerp te komen.

Het is een bijzonder fraai ontwerp dat met aandacht & respect voor het object tot stand is gekomen. De monumentale waarde blijft behouden gecombineerd met een heerlijk woongenot. Bijzonder is de uitbreiding van de kapel met een veranda aan de achterzijde. De ruimte boven de consistorie (1e verdieping) wordt toegankelijk gemaakt middels een wenteltrap en geeft ruimte voor 2 extra kamers.
Daarnaast is een fors bijgebouw (ca. 6 x 10mtr) toegestaan aan de westzijde van de kapel. Dit bijgebouw maakt onderdeel uit van het ontwerp en heeft de goedkeuring van de gemeente.

De huidige / bestaande situatie is ingemeten door een bouwkundig bureau en verwerkt in een autocad tekening. Hiermee is een gedetailleerd beeld verkregen van de huidige maatvoering, opbouw, constructie, etc. Een solide basis voor alle ideeën, mogelijkheden en aanpassingen.

Het bijgebouw is ‘ondergeschikt’ aan het hoofdgebouw, maar is bedacht met alle comfort en luxe. Voor het nieuwe bijgebouw is een volledige bouwtekening beschikbaar (!). Dit onderdeel is nagenoeg gereed om als omgevingsvergunning in te dienen.

De huidige eigenaar heeft gekozen om het bijgebouw drie functies te geven. Er is ruimte voor een gastenverblijf, een bijkeuken en een garage. Het bijgebouw geeft ruimte voor zonnepanelen (aan beide zijde van het licht hellend dak). De bedoeling is om een laag temperatuur verwarming (warmtepomp) te gebruiken. De nieuwe eigenaar is uiteraard vrij om een eigen indeling of invulling te geven aan dit bijgebouw.

Subsidies & Financiering
Als eigenaar van een gemeentelijk monument in de gemeente Bronckhorst is het mogelijk subsidie aan te vragen voor instandhouding en isolatie van een gemeentelijk monument.
De huidige eigenaren zijn in gesprek met de provincie Gelderland. Er is een verkennend gesprek geweest om de plannen toe te lichten. De provincie heeft haar waardering uitgesproken voor het plan en de aanpak. De provincie ziet mogelijkheden voor een subsidie aanvraag voor verduurzaming en asbestsanering. Meer informatie over dit onderwerp kan gedeeld worden.
Uit gesprekken met het nationaal restauratiefonds blijkt dat er mogelijkheden zijn voor financiering en samenwerking. Een duurzame monumentenlening is één van de mogelijkheden.

Bijzonderheden

Algemene informatie

Object
Staande en gelegen aan de Schapendijk 4 te 7255 NK Veldhoek, kadastraal bekend gemeente Hengelo, sectie D, nummer 2317, groot 0.10.10 ha (1.010 m²).
Zakelijk recht en erfdienstbaarheden
Volgens kadastrale recherche zijn er geen zakelijke rechten en/of erfdienstbaarheden gevestigd.

Indeling
Entree/garderobe (6 m²), balkon (12 m²), kerkzaal (85 m²), consistorie (23 m²), entree achter (3 m²), toilet (2 m²) en berging (3 m²). Ruimte boven consistorie (23m²), niet beloopbaar, toegang via luik.
Kenmerken:
Bouwjaar 1951
Inhoud ca. 540 m³
Woonoppervlakte ca. 130 m²

Centrale verwarming
Is niet aanwezig.

Isolatie
In of aan het object zijn geen isolerende voorzieningen aangebracht.

Aanvullende opmerkingen
Er is geen bliksembeveiligingsinstallatie.
Het object is nog niet aangesloten op het glasvezelnetwerk. Glasvezel is aanwezig in de straat, een aansluiting is eenvoudig te realiseren.

Bouwaard, constructie
Het object is op staal (=dragende ondergrond) gefundeerd. De gevels zijn van hout.
Het object is voorzien van een zadeldak. Het gebouw is gedekt met bitumen, de toren is voorzien van leien. Het betreft een houten dakconstructie. De goten (mastgoten) zijn van zink.
De kapel heeft houten vloeren. In de consistorie en de berging is de houten vloer voorzien van vloerbedekking (tegels). In het toilet is de vloer voorzien van linoleum.

De binnenmuren de entree/garderobe, het balkon, de kerkzaal en de consistorie zijn asbestcementplaten met houten lambrisering. In de entree-hal (achter), het toilet en de berging zijn de binnenmuren van hout en deels asbestcementplaten.

De plafonds zijn van zachtboard met uitzondering van de consistorie en de entree; deze zijn voorzien van gipsplaten. In de entree/garderobe is het plafond voorzien van houten schroten.
De kapel is voorzien van houten kozijnen en ramen van enkel glas.

Kenmerken

Overdracht
Referentienummer 00199
Vraagprijs € 225.000,- k.k.
Status Verkocht
Aanvaarding In overleg
Aangeboden sinds Woensdag 11 mei 2022
Laatste wijziging Donderdag 29 december 2022
Bouw
Type object Woonhuis, eengezinswoning, vrijstaande woning
Soort bouw Bestaande bouw
Bouwperiode 1951
Dakbedekking Bitumen
Leisteen
Type dak Zadeldak
Oppervlaktes en inhoud
Perceeloppervlakte 1.010 m²
Woonoppervlakte 130 m²
Inhoud 540 m³
Indeling
Aantal bouwlagen 2
Aantal kamers 1
Aantal toiletten 1
Locatie
Ligging Aan bosrand
Aan rustige weg
In bosrijke omgeving
Tuin
Type Voortuin
Oriëntering Noorden
Staat Normaal
Tuin 2 - Type Achtertuin
Tuin 2 - Hoofdtuin Ja
Tuin 2 - Oriëntering Zuiden
Tuin 2 - Heeft een achterom Ja
Tuin 2 - Staat Normaal
Energieverbruik
Energielabel G
Uitrusting
Verwarmingssysteem Gaskachels
Heeft een balkon Ja
Tuin aanwezig Ja
Kadastrale gegevens
Hengelo Gld D 2317 Hengelo Gld D 2317
Omvang Geheel perceel
Eigendomsituatie Eigen grond

Brochure(s) en overige bijlagen

Sluiten

Recent bekeken