RBMwonen is ook te vinden op Facebook.

Hummelo & Keppel

Geplaatst in Hummelo & Keppel

Het dorp Hummelo ontstond in 828 op een rivierduin nabij landgoed Enghuizen, langs de doorgaande weg tussen Doetinchem en Zutphen. Deze lintbebouwing is nog altijd goed zichtbaar. Hummelo kent nu een beschermd dorpsgezicht met blikvangers als hotel De Gouden Karper en de NH-kerk.

Het hotel is één van de oudste uit de streek en geniet internationale bekendheid. De kerk is in 1838 gebouwd op de plaats van een oude middeleeuwse kerk die bouwvallig was geworden. De vroegere havezathe Enghuizen werd in 1326 voor het eerst genoemd. In de 19e eeuw bouwde baron Van Heeckeren in de plaats van het oude kasteel een groot Italiaans paleis met koetshuis en orangerie. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het huis beschadigd en na een brand in 1948 is het afgebroken.In de loop der jaren is Hummelo uitgebreid richting Laag-Keppel. Laag-Keppel kreeg in 1374 stadsrechten, maar groeide nooit uit tot een stad. De hoofdstraat heet dan ook Dorpsstraat. Blikvanger is kasteel Keppel, gelegen op een eiland tussen twee takken van de Oude IJssel. Op heel oude grondvesten werd het huidige gebouw, na een verwoesting in 1582, begin zeventiende eeuw weer opgebouwd. Lodewijk XIV gebruikte het in 1672 als hoofdkwartier. Het kasteel is door vele families bewoond, maar nooit verkocht. Altijd ging het via vererving over op de volgende in de familie. Het bekendst is het geslacht Van Pallandt. Heerlijkheid Laag-Keppel werd rechtstreeks door de kasteelheer bestuurd en was een kruispunt op de handelsroutes over de Oude IJssel tussen Nederland en Duitsland. 


Hoog-Keppel is ook op een rivierduin ontstaan. Het dorp kent een brink waaromheen huizen en boerderijen zijn gebouwd. Karakteristiek is de voormalige zuivelfabriek en de Hessenweg; een pad dat destijds door de Hessen werd gebruikt om hun koopwaar naar Nederland te brengen.

Naast agrarische activiteiten voornamelijk gericht op landbouw en veeteelt, kent Hummelo en Keppel modernambachtelijke en dienstverlenende bedrijven, veelal geconcentreerd in één van de dorpskernen. De recreatiemogelijkheden trekken jaarlijks een groot aantal toeristen.