RBMwonen is ook te vinden op Facebook.

Hengelo

Geplaatst in Hengelo

Het dorp Hengelo is centrum van een landbouwgebied en werd al in het jaar 963 genoemd. Rond de Sint-Remigiuskerk ontstond een nederzetting op de grens van vruchtbare kleigebieden en wat armere zandgrond. Op de oude kaarten staat Hengelo vermeld als Henghel, een naam die in de volksmond nog volop wordt gebruikt.

Hengelo is sinds honderden jaren een echte marktplaats. In 1658 kreeg Hengelo van het Hof van Gelre octrooi: het recht tot het houden van markten. Vooral de paardenmarkten waren en zijn nog steeds belangrijk, waarbij het accent nu vooral ligt op paardenkeuringen. 
De broodlevering aan boerderij Muldersfluite tussen Hengelo en Zelhem is nog steeds een levende geschiedenis. Volgens een gebruik dat al in 1559 genoemd werd, mochten boeren op de gemeenschappelijke markengronden plaggen steken, maar dan moesten ze jaarlijks roggebroden leveren van minstens 22 pond.

De gemeente Hengelo bestond uit de kernen Hengelo en Keijenborg en de buurtschappen: Bekveld, Dunsborg, Gooi, Noordink, Varssel en Veldhoek.